Selecteer een pagina

Ik heb een motivatiedip en heb al 2,5 week niet hardgelopen. Afgelopen weekend had ik een DNS (Did not Start) bij de halve marathon van Sneek. Ik postte er een foto op Instagram over, en kreeg verbazingwekkend veel herkenning van andere lopers. Dus ik dacht: laat ik er een blog over schrijven.

Waarom een hardloopdip?

Drukte op de laatste weken van mijn werk (ik heb hard vooruitgewerkt omdat ik nog geen opvolger heb, ben nu 1,5 week vrij en maandag 2 juli start ik bij mijn nieuwe baan). Veel files, dat zijn bij mij echt energiezuigers, hoe vastberaden ik ook ben om te gaan lopen, als ik niet in een marathonschema zit, ga ik niet meer lopen als ik pas om 19.00 uur thuis ben en nog moet eten. Ik had in de avonden een paar afspraken, maar niet meer dan anders. Ook in de weekenden is er altijd wel minimaal een uurtje over om te lopen, dat was precies zo de afgelopen weken.

Ik had weinig energie en was vermoeid, klopt. Maar dat hield me tijdens mijn marathontraining ook niet tegen. Dan paste ik mijn training aan en ging ik minder lang of minder hard. Maar ik ging wel. Eyes on the prize, dat was een PR op de marathon.

Daar ligt meteen een deel van de oorzaak: ik heb geen concreet volgend doel. Ja, ik wil weer een marathon lopen. Liefst in het najaar (november) en liefst in het buitenland. Alleen ben ik er nog niet over uit welke. Als ik ergens in juli start met een trainingsschema voor de najaarsmarathon is dat prima 🙂

Heeft iemand tips voor me om een startbewijs voor de New York marathon te regelen, dan hou ik me aanbevolen! Die staat echt op nummer 1 op mijn hardloopbucketlist.

Geen volgend doel

Het ontbreken van een hardloopdoel leidt bij mij vaker tot motivatiedips. Ook is het ‘na de marathon’ dipje een bekend fenomeen. Na mijn eerste marathon in oktober 2016 heb ik in de wintermaanden 6 weken lang mijn hardloopschoenen niet aangeraakt.

Dit jaar na mijn marathon in april, ben ik in mei 3 weken op vakantie geweest (naar Canada, met wat prachtige loopjes door de natuur) en daar liep ik 1-2x per week. De dip sloeg wat later toe en kwam pas in juni.

Het is even niet anders en ik geef me er kort aan over. Ik moet gewoon een nieuw doel stellen en vertrouw erop dat mijn motivatie weer terugkomt.

Hoe kondigt een dip zich aan?

Bij mij kenmerkt een hardloopdip zich door pijntjes en weinig energie.

 • Ik voel me vermoeid en sla een training over.
 • Ook ga ik ongezonder eten en meer snoepen. Chips doordeweeks? Ook na het eten.
 • Ik wil weinig over hardlopen weten. Op Instagram blijf ik foto’s van hardlopers liken en feliciteer ik mensen met hun prestaties, maar ik krijg er geen motivatie van. De nieuwste Runners World ligt nog ongelezen op de stapel.
 • Ik verzin smoezen om niet te hoeven gaan. Het is te druk, te warm, te koud, ik heb te laat gegeten.

Hoe ga ik om met een hardloopdip?

 • Ik wentel mezelf in zelfmedelijden en vind mezelf heel zielig.
 • Ik ben minder fit en voel me down (dat is natuurlijk een gevolg van het niet-sporten).
 • Ik post op Instagram Stories dat ik #fail en al 8/9/10 of meer dagen niet heb hardgelopen. En dat ik morgen echt ga. Dagen achter elkaar.
 • Ik vertel mezelf dagelijks: Morgen ga ik echt! Om dit vervolgens weer uit te stellen naar morgen. En dan heb ik ’s avonds een afspraak, ben ik ’s ochtends te moe en is het overdag te warm. Vandaag dus.
 • Morgen ga ik echt.

Dé oplossing voor je hardloopdip

Er is maar één oplossing voor je hardloopdip: Gewoon gaan! Schoenen aan, jezelf beloven dat je maar een paar kilometer hoeft en er weer lol in krijgen. Bij al mijn vorige loopdips was dit (naast het stellen van een nieuw hardloopdoel) dé oplossing.

Na zo’n eerste run voel je je fysiek niet zo goed (welkom terug spierpijn), maar mentaal prima. Tegelijkertijd voel je je schuldig dat je jezelf zo lang dit heerlijke gevoel hebt onthouden. De ‘happy vibes’ komen weer los en voor je het weet ben je weer meerdere keren per week buiten je rondjes aan het rennen.

Wat mij ook helpt tijdens dips:

 • Afspreken om samen met iemand te lopen, dan kun je minder snel een smoes verzinnen.
 • In een andere omgeving lopen. Loop je normaal in het bos? Ga eens naar het strand. Loop je normaal door de weilanden? Verander eens je route naar een bos.
 • Loop je vaste rondje de andere kant op. Je ontdekt ineens nieuwe dingen en het zorgt voor variatie!

Hardloopblogger Annemerel wijdde een heel boek aan motivatiedips met de titel ‘Ik heb geen zin’, misschien moet ik dat boek maar eens lezen. Of wie heeft voor mij de ultieme motivatietip om mijn hardloopschoenen weer aan te trekken?

P.s. Ik deed op een warme zondag eind mei uit de losse pols mee aan een lokale hardloopwedstrijd. Met warm weer rende ik zowaar een PR van 1.20 op de 15km bij de Loop van Leidsche Rijn!

Mijn volgende doel is: mijn tijd op de 10 km verbeteren. Op 15 juli wil ik onder de 50 minuten lopen tijdens de 10 van Noordwijk. Wie loopt daar nog meer?