Selecteer een pagina

Het is 25 september: dag 25 van mijn #30dagenhardlopen runstreak in september. De hamvraag is natuurlijk: hou ik het vol? En het antwoord is ja!

 

Minimaal 2km per dag

Elke dag ren ik minimaal 2km. Het gaat niet altijd snel en ver, want ik heb ook rustdagen in mijn halve marathonschema. Om een optimaal trainingseffect te bereiken, moet je op dagen na een zware training (hallo 20km duurloop op zondag) rust inbouwen. Dat doe ik dan ook netjes. Op zo’n rustdag loop ik 2 hele rustige kilometers. Soms zelfs met een pace van boven de 7 minuten. Dat voelt soms gek, maar mijn benen geven aan dat dit voldoende is. Ik kan en wil soms sneller en verder, maar probeer me op zulke dagen echt aan die 2 rustige kilometers te houden.

Trainingen & wedstrijdjubileum

Vorige week dinsdag had ik een zware looptraining bij ReActive, waar ik niet helemaal tot het gaatje kon gaan. Kwam ook doordat er nog wat vermoeidheid van mijn zondagse 20 km duurloop in m’n lijf zat. Maar toch volgehouden en de benen voelden de dag erna weer goed.
Zondag stond de Dam tot Damloop op het programma. Ik deed de 10 Engelse Mijl, dat is iets meer dan 16km. Het is een van de leukste (en niet voor niets de grootste!) loopwedstrijden.

Dit jaar doe ik al voor de 4e keer mee, in 2012, 2014 en 2016 liep ik ‘m ook al. In 2012 was de Damloop mijn allereerste wedstrijd, dus dit jaar is mijn 6-jarig jubileum.

startvakselfie Damloop

Dam tot Damloop hardloopfeest!

Je start in Amsterdam vlakbij het station, waarna je de IJtunnel in loopt. Dat is meteen al kippenvel, want daar staan trommelaars je aan te moedigen, en in de tunnel weerkaatst het geluid enorm. Kippenvel:)
Vervolgens loop je door het gezellige Amsterdam-Noord, waar veel bewoners en toeschouwers je aanmoedigen. Er staan veel bandjes en dj’s langs de route, waardoor je (na het lastige stuk langs de snelweg) Zaandam inloopt. En daar is het weer gezelligheid troef langs de route. Meerdere keren kreeg ik onderweg een biertje aangereikt. Maar daar wachtte ik altijd mee tot na de finish.. want elke loop heb ik mijn tijd proberen aan te scherpen. Dit jaar zat er ook weer een PR in mijn hoofd, maar de voorspellingen (wind tegen en 20 mm regen) beloofden niet veel goeds. Ach, de Damloop is sowieso een hardloopfeestje. Toch verbeterde ik zondag mijn PR dankzij haas Mark met 5 minuten! Ik liep in de stromende regen naar een prachtig PR van 1.24.38. Waarbij ik de laatste kilometer super kon versnellen. Wow, wat een hardloopfeestje was de Dam tot Damloop weer!

Finishfoto Damloop

 

Vanavond had ik weer een looptraining bij ReActive en de komende dagen ga ik weer wat rustige kilometers maken. Ik zit nu op meer dan 130 kilometer en ga proberen de 160 km te halen deze maand. Nog een paar dagen en dan de laatste trainingweek voor mijn volgende doel: de halve marathon bij de Singelloop in Breda (#lopenvoorBram). Heb je al gedoneerd?

Pijntjes & motivatie

Ik heb nauwelijks pijntjes, alleen mijn kuiten zijn wat gespannen sinds mijn lange duurloop van  20km. Gelukkig lukt het om met de foamroller de boel wat los te rollen. Ook heb ik een gevoelige scheen, wat waarschijnlijk komt doordat ik wat meer naar voren probeer te hellen met hardlopen (geleerd tijdens de hardlooptraining). Dit belast andere spieren dan mijn ‘traditionele’ zelf aangeleerde loophouding. Als het goed is word ik wel sneller door iets meer naar voren te hellen. Zolang ik op de rustige dagen mijn 2km loopjes echt rustig aan doe, is dit te doen. Tijdens mijn marathontrainingen had ik dit ook na lange duurlopen, dus ik hoop dat dit op dit niveau blijft.

De laatste loodjes.. Mijn motivatie blijft gelukkig (mede door het mooie weer natuurlijk) ook op niveau. Het lopen is na meer dan 3 weken een automatisme geworden en ik sla geen trainingen over. De komende dagen worden echt mijn grootste uitdaging, nu het weer tegen gaat zitten en ik echt aan de laatste loodjes ga beginnen..

Keep the streak alive💪

 

Meer lezen