Selecteer een pagina

Op een donderdagmiddag meld ik me (iets te laat, omdat ik de verkeerde afslag nam :S) bij de sportkliniek van het Sint Antoniusziekenhuis in Utrecht. Dr. Anne neemt de sportmedische test bij me af vandaag. Ik wil graag een inspanningstest doen, om mijn maximale hartslag en hartslagzones te laten bepalen. In april loop ik mijn 2e marathon, en het lijkt mij verstandig om eens een medische check-up te laten doen.

Medische vragenlijst

Van tevoren krijg je een vragenlijst opgestuurd, waarin je vragen over je medische geschiedenis, die van je ouders en een aantal andere gegevens moet invullen. Omdat ik die week behoorlijk gestresst was door onze badkamerverbouwing, had ik de ingevulde lijst de avond ervoor alvast op tafel beneden klaargelegd.. om bij Dr. Anne tot de conclusie te komen dat die daar nog steeds lag in plaats van in mijn tas :S

Gelukkig zijn er geen opvallendheden die van invloed kunnen zijn op de test, dus na de belangrijkste vragen te doorlopen, gaan we naar de ruimte waar de inspanningstest plaatsvindt. Er is een fiets en een loopband en een aantal computers.

Lichamelijk onderzoek

Als eerste checkt dokter Anne de beweeglijkheid van mijn benen, knieën en andere gewrichten. Die doen het allemaal prima gelukkig, dus gaan we door naar de lengtemeting en mag ik op de weegschaal. Ik blijk 1.71 meter lang en grap dat ik gegroeid ben, op mijn paspoort staat een lengte van 1.67m. Daarna mag ik op weegschaal, waar ik al ruim een jaar niet meer heb opgestaan. Tijdens mijn afspraak bij de sportdiëtist in de voorbereiding naar mijn eerste marathon in 2016 woog ik 60 kilo. Helaas zie ik de weegschaal een paar kilo doorslaan en tot net boven de 63 kilo komen. Hallo Kerstkilo’s :S.

Meteen bedenk ik me: daar is de 1e mogelijkheid om snelheid te winnen, een paar kilo eraf voor april en dan ga ik al een stukje sneller:) Ook doet ze een vetmeting op verschillende plekken, helaas zit dat 2%  boven de norm..

Met 3 kilo verschil zal daar ook op bepaalde plekken een verschil in zitten;)

Met mijn bloeddruk is het beter gesteld en deze is met 110/60 zelfs aan de lage kant. Als ik snel opsta, kan ik wel eens duizelig worden. Aan een lage bloeddruk kun je niet zoveel doen en het is beter dan een te hoge bloeddruk, wat schadelijk kan zijn voor je hart en bloedvaten.

Longfunctietest

Hierna is het de beurt aan mijn longen: Ik heb tijdens mijn studententijd een aantal jaren bronchitis gehad, dus ik ben benieuwd hoe het staat met mijn longfunctie-inhoud. Sinds ik meer sport, ben ik in de winter veel minder vaak én veel minder lang verkouden, dus ik heb goede hoop.

Je wordt 2x gevraagd om diep in te ademen en dan krachtig alle lucht zo lang mogelijk uit te blazen. Het gemiddelde van deze 2 tests is je longinhoud. Bij mij is deze 3450ml, 91% en dat is prima volgens dokter Anne. 85% is de norm. Ook is de longfunctiecurve normaal.

 

Rust ECG

Omdat ik een groot sportmedisch onderzoek heb aangevraagd, wordt er ook een rust- en inspannings-ECG gemaakt. Ik krijg daarvoor veel plakkers op mijn lijf, met een stuk of 10 gekleurde draden die erop worden geklikt. Ik vind het interessant en vraag hoe ze de draden uit elkaar kan houden. Gelukkig staan er nummers op, waardoor ze precies weet waar ze moeten worden aangesloten.

Inspanningstest

Een inspannings-ECG kan niet op de loopband worden afgenomen, omdat het dan teveel stoort, legt dokter Anne uit. Daarom mag ik op de fiets plaatsnemen en gaan alle plakkers en draden weer op mijn lijf.

Dan mag ik gaan fietsen en start de inspanningstest. Elke minuut wordt de weerstand een beetje opgevoerd en wordt je hartslag en hartritme gemeten. Je moet in (ongeveer) hetzelfde tempo blijven doorfietsen, dus het wordt een beetje warm in de kamer.

 

De test gaat door tot je echt niet meer harder kunt, bij mij was dit na ongeveer 10-15 minuten. Helaas, zoals dokter Anne al had aangekondigd: De fiets wint altijd. In totaal had ik ruim een halve minuut 195 Watt weggetrapt, dit is ruim bovengemiddeld voor een vrouw van mijn leeftijd. Toch fijn dat mijn eerste weken marathontraining zich al uitbetalen 🙂

Ook is mijn VO2Max bepaald. Ik moet nog even uitzoeken wat ik daar precies mee kan, maar het staat voor de maximale zuurstofopname en het zegt iets over je conditie. Mijn VO2Max is 2474ml per minuut en 39,1 ml/min/kg lichaamsgewicht. Volgens een tabel op deze pagina is mijn VO2Max goed (met daarboven alleen nog zeer goed en uitstekend).

Uitslag ECG

De test was afgelopen, en ik was blij dat ik een handdoek had meegenomen om me op te frissen. We bespreken nog even kort de resultaten door en ik krijg de ECG-uitslag te zien. Een ECG staat voor elektrocardiogram en wordt ook wel hartfilmpje genoemd.  De elektrische signalen van het hart worden hierbij in een grafiek weergegeven.

Een hartfilmpje geeft een eerste indruk van de functie van het hart. Op het filmpje kunnen verschillende hartaandoeningen zichtbaar zijn, zoals:

  • hartritmestoornissen
  • een acuut hartinfarct
  • een eerder hartinfarct
  • een vergroot hart
  • of het hart voldoende zuurstof krijgt

Omdat ik 35 ben, vond ik het verstandig om eens mijn hart te laten checken. Intensief sporten is namelijk best een belasting voor niet alleen je spieren en gewrichten, maar ook voor je hart. Natuurlijk is sporten gezond, maar omdat ik in mijn werk regelmatig wordt geconfronteerd met sporters die een hartaandoening hebben of krijgen, wilde ik het een keer goed laten checken. Dokter Anne beantwoordde mijn vragen en legde geduldig uit wat er bijvoorbeeld te zien zou zijn als je afwijkingen hebt aan je hart. Gelukkig is er bij mij niets te zien, en kreeg ik een medische verklaring mee. Deze heb je nodig als je een marathon in het buitenland wilt lopen. Concrete plannen daarvoor heb ik nu niet, maar zeg nooit nooit..

De uitslag

Een week later kreeg ik via de post mijn uitgebreide uitslagen thuis gestuurd. Mijn hartslagzones zijn ook berekend. De maximale hartslag die ik tijdens de fietstest haalde, is niet zo hoog als bij hardlopen. Ook was ik niet helemaal voluit gegaan bij de fietstest, omdat ik iets te kort ervoor gegeten had en misselijk werd tijdens de test. Over mijn maximale hartslag is nog een berekening gedaan, en volgens deze berekening is mijn maximale hartslag 172 bpm.

Mijn hartslagzones:

Bloedtest

Ook heb ik nog bloed laten prikken, waarbij mijn hemoglobine (ijzer), bloedsuiker, cholesterol, HDL en LDL cholesterol heb laten testen. Deze waren allemaal prima in orde. Ik had nog extra aangevraagd om mijn vitamine D niveau te testen, dit is namelijk in de winter bij veel mensen te laag. Bij mij was dit ook netjes in orde met 94 mmol/liter (normaal is tussen de 50 en 120).

Conclusie

Ik heb een goede fietsconditie en heb een paar dingen (vetpercentage;)) waar ik aan kan werken. Ook weet ik nu mijn hartslagzones, waardoor ik optimaal kan trainen. Ik had wel een indruk van mijn hartslagzones, maar nu ik het papier heb, kan ik nog beter erop letten en met een lagere hartslag (dus langzamer) lopen. Hierdoor word je uiteindelijk op de lange afstanden sneller. Het klinkt tegenstrijdig, maar daar zal ik nog eens een aparte blog over schrijven. Nu nog even uitvogelen of ik deze hartslagzones in mijn TomTom sporthorloge kan zetten. Tips zijn welkom:)

Vergoeding in aanvullende verzekering

De kosten van dit groot sportmedisch onderzoek: 235 euro. Tip: Van een collega hoorde ik dat een sportmedisch onderzoek in je aanvullende zorgverzekering wordt vergoed, bij mij was dit ook zo. Hierdoor hoef ik maar 35 euro zelf te betalen.

Heb jij wel eens een sportmedische test gedaan of ben je van plan er eentje te doen?