Selecteer een pagina

Even voorstellen

Hoi Ik ben Shiva Zanoli, 38 jaar. Ik ben mama van Ajay (11) en bonusmama van Mayna (8) en Jayden (11). Ik woon in Hilversum, een prachtig gebied om hard te lopen.
Ik werk al heel wat jaren in de psychiatrie. Momenteel doe ik dat als dagactiviteitenbegeleider op een kliniek waar mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen langdurig opgenomen zijn. Op de een of andere manier denken mensen dat dat ‘heel heftig’ is.  Maar net als elke andere baan heeft het zijn leuke en minder leuke kanten. En om maar even wat stigma’s uit de wereld te helpen, nee ik heb niet veel te maken met agressie. Het leuke van mijn baan is dat ik me mag concentreren op het vergroten van de kwaliteit van leven van mensen. De laatste 3 jaar  ben ik naast mijn baan van 32 uur in de week ook bezig geweest met het behalen van mijn Bachelor SPH GGZ-Agoog. Die hoop ik eind dit jaar in de pocket te hebben.

Oh ja en ik loop nu al 3 jaar een runstreak , want daar gaat het natuurlijk over hier;)

Een run streak betekent dat Shiva ELKE DAG hardloopt. Vanaf 22 november t/m 1 januari lopen ruim 30 hardlopers mee met haar eindejaarsstreak: #streakwithShiva. Elke dag minimaal 1 mijl (=1,6 km) hardlopen. Ik doe zelf ook mee, mijn 1e run streak in september beviel goed. We zitten alweer op dag 7. Doe jij ook mee?

Ik ben altijd actief geweest en liep wel eens hard naast mijn andere sporten. Maar ‘echt’ begonnen met hardlopen ben ik na mijn bevalling een jaar of 10 geleden. Ik hou eigenlijk het meest van de kortere afstanden t/m een kilometer of 15. Maar maak ook zo nu en dan een uitstapje naar de halve marathon en heb 2 marathons gelopen. Traillopen vind ik ook heel erg fijn, daar loop ik dan ook wel wat langere afstanden.

Waarom (en wanneer) ben je gaan hardlopen?

Zoals ik al aangaf ben ik “echt” gaan hardlopen een maand of na mijn bevalling, ik denk toen Ajay 1 jaar was. Het 1e jaar was ik een beetje ‘psycho mom’ die dacht dat haar kind niet zonder haar kon en dat is dan ook zo’n beetje het enige jaar in mijn leven dat ik vrijwel niet gesport heb.  Met hulp van een lief vriendinnetje heb ik toen hardlopen opgepakt. Met name omdat het een sport is die je kan doen wanneer het jou uitkomt. Je zit niet vast aan lessen of vaste tijden. Daarnaast woonde ik toentertijd in Nieuw Zeeland en is het daar ook prachtig lopen. Het was voor mij echt de manier om weer langzaam richting mijn fitte ik te gaan. 

Doe je nog andere sporten?

Ik geef bootcamp 1x in de week waarbij ik zelf graag mee doe. Daarnaast vind ik eigenlijk alles leuk, je kan het zo gek niet bedenken of ik heb het gedaan of doe het nog steeds af en toe. Maar momenteel is het  naast het hardlopen met name een beetje yoga af en toe. Zo nu en dan ga ik boulderen  en sinds de zomer heb ik surfen ontdekt, ook super leuk. Ik deed een tijd crossfit maar dat lukte niet meer naast studie, werk en hardlopen. Ik wil dat wel weer gaan oppakken in het nieuwe jaar als mijn studie is afgerond. Ik merkte dat ik daar veel profijt van had zeker tijdens het obstacle course racen. Afgelopen jaar heb ik ook mijn eerste sprinttriathlon gedaan, dus van de zomer was ik best veel aan het zwemmen en fietsen. Ook dat wil ik in 2019 weer oppakken.

Favoriete gadget tijdens het hardlopen?

Ik loop eigenlijk altijd met mijn Polar V800 hardloophorloge. Die is ideaal voor triatlons en eigenlijk alle sporten tracken. En ik hou van alle data bekijken. Mijn favo loop app is zeker Strava. Ik ben wel een beetje een competitieve trut en hou er van om segmentjes te pakken en te kijken hoe ik eindig in de ranglijsten van races etc. Laat ik daar bij zeggen dat ik vind dat je je prestaties uit eindelijk alleen moet vergelijken met die van jezelf. Maar ik zou liegen als ik het niet ook leuk vind om hoog te eindigen ten opzichte van anderen.. 

Hoe vind jij motivatie na (of voor) een drukke dag?

De run streak helpt me heel erg omdat het een gewoonte is geworden, eigenlijk net als tandenpoetsen ofzo. Gewoon iets dat je doet, ook als je geen zin hebt. Maar het komt maar weinig voor dat ik echt geen zin heb. Ik ben me er zo van bewust dat hardlopen me altijd wat oplevert, zelfs als ik mega moe ben dan voel ik me beter na even 2km een frisse neus halen en bewegen. Actieve rust zeg maar. Dus ik denk dat mijn tip zou zijn: ‘Denk aan hoe je je voelt als je geweest bent!’ 

Wat is je mooiste hardloopervaring?

Ai dat vind ik lastig, dat zijn er  zoveel. Ik denk dat mijn beide marathons wel heel hoog in mijn lijstje staan. Rotterdam was een mega bijzondere ervaring met name door het publiek.  In Frankfurt was de route en de ambiance niet zo bijzonder maar heb ik mijn sub-4 doel weten te behalen en daar ben ik mega trots op. (Een sub-4 betekent: een marathon uitlopen in minder dan 4 uur).

Verder staan mijn trailruns op verschillende plekken in het buitenland erg hoog. Ik hou er van om te (ver)dwalen in een omgeving die ik niet ken. Nieuw Zeeland, Zwitserland, Duitsland, België, Schotland, Spanje, Frankrijk, Noorwegen .. nou ja ga zo maar door. Allemaal allemachtig prachtig. Dat is echt genieten met een hoofdletter G!

Ultieme motivatietip

Tot slot: Heb je een tip voor lezers die wel willen hardlopen, maar die het soms ontbreekt aan motivatie?

Die had ik eigenlijk al beschreven: Denk aan hoe je je voelt als je klaar bent of aan het  doel dat je wilt bereiken. Onderstaande quote is voor mij ook heel erg waar!

Hardloopmotivatie

Dankjewel Shiva voor je motivatietips en het delen van jouw verhaal. Geweldig dat je anderen zo weet te motiveren om dagelijks te lopen! Wie doet er mee met de #streakwithShiva?

Meer lezen