Selecteer een pagina

In de zomer zijn er genoeg loopwedstrijden om je tijden aan te scherpen. Ik deed de laatste weken aan 4 wedstrijden mee, met op elke wedstrijd een PR. Maar toch merk ik dat mijn motivatie om regelmatig te lopen variabel is, nu ik niet voor een marathon train. Mijn oplossing? Ik ga een 30-dagen-run-streak doen: elke dag hardlopen in september.

Halve marathontrainingen

Mijn volgende grote wedstrijd is de halve marathon bij de Singelloop in Breda. Daar wil ik mijn PR van 1.54 (in maart 2018 bij de CPC-loop gehaald) verbeteren. Er moeten zeker 2 minuten afkunnen. Maar dan moet ik dus wel op snelheid blijven trainen én genoeg duurloopjes doen. En nu zomer voorbij is (het mooie weer gelukkig nog niet helemaal), wordt dit wat lastiger. Tijd voor een rigoureuze maatregel, de running streak: elke dag hardlopen.

PR’s are my favourite

Als je traint voor lange afstanden, zoals marathons, kun je met intervallen je snelheid verbeteren. Maar nu ik niet voor een marathon train, wilde ik wat meer wedstrijden doen om mijn snelheid op de korte afstanden te verbeteren. En dat is gelukt 🙂 PR-lijstje:

  • 16 augustus Wiekenloop Hulshorst 10 km – 51.24 (6e plaats dames <55)
  • 25 augustus Heideloop Nunspeet 15 km (trailloop) – 1.21 (7e plaats dames <55)
  • 28 augustus Vechtloop Maarssen 5km – 24.16 (16e plaats dames)
  • 1 september 2018 Bunnik’s Mooiste 12km – 1.02 (6e plaats dames <39)

Op alle afstanden heb ik mijn beste tijd verbeterd, en tijdens de 12km in Bunnik heb ik en passant mijn 10km tijd verbeterd met 14 seconden. Mijn benen voelen goed, en in Maarssen had er zelfs nog een betere tijd ingezeten. Ik merk dat mijn motivatie soms tijdens een loop afneemt, dat had ik bij de 5km al na 3,5km. En dan stop ik met pushen. Ook op de 12km in Bunnik merkte ik dat ik het een soort van ‘opgaf’ toen ik mijn 10km tijd had verbeterd. Dus daar had ook nog wat meer ingezeten. De challenge is dus vooral mentaal.

Waarom een 30 dagen challenge?

De beslissing voor een nieuwe challenge vormde zich eind augustus al in mijn hoofd. Geïnspireerd door o.a. dit artikel van Run to the Finish: Should you run everyday? De voordelen van een running streak op een rij:

voordelen van running streak

Precies de dingen die ik nodig heb: motivatie verhogen, mijn eigen mentale blokkades doorbreken, excuses en smoesjes om niet te rennen opzij zetten en omgaan met verschillende omstandigheden. Hardlopen is een fysieke sport, maar net zo’n groot deel mentaal: doorzetten.

Inspiratie van andere lopers

Bij de Wiekenloop in Hulshorst sprak ik Kirsten Hogebrug (@kirstenh op Instagram). Zij traint voor de marathon in Münster en heeft in juli een hardloopchallenge gedaan door elke dag te trainen in juli. Zij liep elke dag minimaal 5km. En veroverde bij de Wiekenloop een podiumplek (3e met een tijd van 20.02). Een fantastische prestatie, waar ik haar naar vroeg: hoe doe je dat? Op dagen dat er bijvoorbeeld een uitje naar Eurodisney stond gepland, liep ze de kilometers op de parkeerplaats bij het park. Wat een doorzettingsvermogen! Met zo’n instelling haal je dus een podiumplek. Succes in Münster komend weekend Kirsten!

Instagram inspo

Ook op Instagram doe ik hardloopinspiratie op. Er is zelfs een dame die al ruim 1000 dagen achter elkaar hardloopt, Shiva (@shivazlife op Instagram). Zij loopt elke dag hard sinds november 2015. Deze week ging het iets minder met haar en moest ze zelfs voor een check-up naar het ziekenhuis, maar zo’n running streak (elke dag minimaal 1 mijl lopen (=1,6 km) klinkt te doen. Dus mijn beslissing was genomen: ik ga 30 dagen hardlopen, naast mijn halve marathon trainingsschema. Elke dag minimaal 10 minuten hardlopen. Dat betekent op sommige dagen ook vroeg eruit en voor werktijd een kort rondje doen. Dat wordt waarschijnlijk mijn grootste uitdaging.

Op weg naar een nieuw PR?

Ik ben heel benieuwd of dit elke dag hardlopen schema mij gaat helpen om mijn motivatie te verhogen, en hoeveel moeite ik heb met de ochtendloopjes. Ik ga op rustdagen nu ook (rustig en korte afstanden) lopen, wat voor je herstel prima is. Bij een halve marathon trainingsschema wordt aangeraden om minimaal 45km per week te trainen, dat haal ik nu nog niet. Dus op naar meer trainingskilometers.

aanbevolen trainingskilometers halve marathon
(Bron: Runnersweb)

En dan hopelijk op naar een PR bij de Singelloop in Breda op 7 oktober!

Wie doet er mee met #30dagenlopen?

 

Meer lezen:

Interview met mij op Run Around The World
Wat ik leer van mijn hardloopdip (+ motivatietips)