Selecteer een pagina

Je wilt de stoute (hardloop)schoenen aan trekken en beginnen met hardlopen. Goede keus, want hardlopen is leuk! Maar, je vraagt je ook af hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ik zet een aantal tips op een rij waar je op moet letten als je enthousiast bent én blessurevrij wilt hardlopen. Let op, ik beschrijf deze zaken als amateur en vanuit mijn eigen ervaringen. Wil je echt een goede start maken met hardlopen, dan kun je je het beste aanmelden voor een hardloopcursus zoals Start2Run of bij je lokale atletiekvereniging informeren naar starterscursussen.
Lees mijn tips vooral ter inspiratie.

 

5 dingen waar je veel aan hebt als je begint met hardlopen:

 

  • Goede schoenen
  • Goede opbouw
  • Stel een doel
  • Gebruik hulpmiddelen (apps, sporthorloge etc.)
  • Bedenk waarom je wilt lopen

1. Goede hardloopschoenen

Je kunt natuurlijk op je oude gympen of hardloopschoenen die al jaren in de kast liggen je rondjes gaan lopen. Maar dit raad ik je sterk af.
Wil je hardlopen zonder blessures? Dan is vooral demping in je schoenen belangrijk. Schoenen die te oud zijn, drogen uit en de demping verdwijnt uit de zolen. Dat is vragen om problemen. Het beste ga je naar een hardloopwinkel zoals Run2Day of Runnersworld, waar gespecialiseerde mensen werken die een loopanalyse voor je kunnen doen. Je rent dan een stukje baan in de winkel, een camera analyseert welk type schoenen je nodig hebt: normaal of pronerend. Mensen die proneren, zakken met hun enkel/voet iets naar binnen tijdens het lopen, wat zonder corrigerende schoenen klachten kan opleveren. Je bent niet verplicht daar schoenen aan te schaffen als je een analyse doet, maar dan weet je welk type schoenen je nodig hebt.

Wil je niet meteen teveel geld uitgeven? Kijk voor niet te dure hardloopschoenen eens bij Decathlon, de Nike Clearance store (ik scoorde er vorig jaar een paar heerlijke Nikes voor 35 euro) of kijk eens op Facebookgroepen of Marktplaats voor een 2ehands paar. Vraag wel goed na hoe oud de schoenen zijn, zodat de zolen nog voldoende demping hebben.

 

2. Goede opbouw

Je kunt niet ineens 5 of 10 km rennen, ook al heb je een goede conditie door andere sporten. Je conditie is vaak zelfs een slechte raadgever, die gaat sneller vooruit dan je spieren en pezen aan de hogere belasting wennen. Er zijn online veel schema’s te vinden die een goede opbouw aangeven. Zie bijvoorbeeld dit 10 kilometerschema van de Hartstichting, Runnersweb of Veiligheid.nl trainingsschema voor beginnende en gevorderde lopers.
In de hardloopapp die ik gebruik Nike+ Run Club, zit een coachfunctie die schema’s samenstelt, bijvoorbeeld dit 5km schema.
Een aantal stelregels:
  • Begin met afwisselend wandelen en hardlopen
  • Ren op een tempo dat je nog een normaal gesprek kunt voeren. Kun je niet eens iemand groeten? Dan loop je te hard. De snelheid ga je later opvoeren, het gaat in het begin vooral om je uithoudingsvermogen.
  • Per week max. 10% meer kilometers
  • Start met 2-3x per week hardlopen, met minimaal 1 rustdag tussen 2 loopjes in. Je kunt wel andere sporten op rustdagen doen.

 

3. Hardloopapps en sporthorloges

hardlopen voor beginners apps

Ik heb jarenlang zonder apps en tijdmeting gelopen, in een katoenen hardloopbroek. Wel is sportkleding veel fijner, zowel bij warme als koude temperaturen. Zorg in ieder geval voor een ventilerend shirt. Mijn tip? De Aldi en Lidl hebben vaak goedkope hardloopkleding in het assortiment, voor een paar euro heb je al een fijn loopshirt. Broeken zijn ook prettig, omdat je dan niet zo bezweet thuiskomt en ook niet teveel afkoelt (dit is slecht voor je spieren).
Maar terug naar de apps. Sinds ik wedstrijden ging rennen, gebruik ik een. App om mijn loopjes in te loggen. Ik startte met Runkeeper, daarna ging ik over naar Nike+ RunClub.

Andere populaire hardloopapps zijn Strava, hardlopen met Evy en 5Krunner. De laatste 2 apps stomen je klaar om in 8 weken 5 kilometer te rennen. Vaak hoor je een stem die je onderweg of na afloop aanmoedigt en/of tips geeft.Ook kun je tegeijkertijd muziek opzetten, bijvoorbeeld via Spotify. Dat is trouwens ook een aanrader, muziek luisteren tijdens hardlopen. Dan voel je minder je vermoeidheid en je kunt de muziek gebruiken om sneller te lopen. Je app blijft op de achtergrond meedraaien. Top toch?

Wil je een sporthorloge? Kijk dan eens online voor een 2ehands TomTom, Garmin of Polar sporthorloge. Bevalt het lopen met een horloge? Dan kun je later een nieuwer model aanschaffen.

 

4. Stel een doel

Wil je 5 km aan een stuk rennen? Dit is voor de meeste mensen binnen een aantal maanden haalbaar. Daarna kun je met een schema naar 10km toe trainen. Wil je zelfs een halve marathon doen? Neem daar wel echt de tijd voor. Je belasting voor je spieren en pezen moet je opbouwen, anders liggen blessures op de loer. Blijf ook altijd alert op pijntjes. Spierpijn is normaal, maar heb je na een rustdag nog steeds last? Dan is het verstandiger om een beetje terug te schroeven en niet te lopen tot de pijn voorbij is.

Jezelf een doel stellen, bijvoorbeeld je inschrijven voor een loopwedstrijd, werkt motiverend. Spreek met iemand af om samen ernaar toe te werken, dan heb je ook nog steun aan elkaar en kun je elkaar motiveren om door te zetten als het even tegenzit. En: hardloopwedstrijden zijn vooral fun! Je ontmoet gelijkgestemde mensen, iedereen komt er om met z’n hobby bezig te zijn en samen met elkaar een mooie wedstrijd te rennen. Met als beloning vaak een mooie medaille. En door de adrenaline van zo’n wedstrijd loop je vaak sneller dan tijdens je trainingen:)

Ik schrijf mezelf regelmatig in voor loopwedstrijden voor een goed doel voor extra motivatie. Vind je dit een leuke blog? Steun me dan met een donatie voor Bram! Ik loop de halve marathon bij de Singelloop Breda en ga een nieuwe poging doen om mijn PR (1.54) te verbeteren. Voor Bram! 

 

5. Herinner jezelf waarom je loopt

WHardlopen voor beginners tipsaarom was je ook alweer begonnen met lopen? Is het om fitter te worden, wat kilo’s kwijt te raken of om naar een doel te trainen?
Als je motivatie daalt voor je trainingen, bedenk dan waarom je bent gestart met hardlopen. Ik moet mezelf ook regelmatig van de bank hijsen om een rondje te hardlopen. Maar dan weet ik: hardlopen is leuk en geeft me een geluksgevoel. Ik heb nog nooit spijt gehad van een run, maar wel van de keren dat ik op de bank ben blijven zitten. Dus: hardloopschoenen aan en gaan!
Wat is jouw motivatie om hard te lopen? Laat het me weten in de reacties of op social media!