Selecteer een pagina

Even voorstellen

Mijn naam is Bram Berkien, ik ben 32 jaar. Als fotograaf richt ik me op het volgen van topsporters voor merken en clubs. Onlangs liep ik mijn eerste halve marathon in Eindhoven.

Waarom (en wanneer) ben je gaan hardlopen?

Een paar jaar terug heb ik mijn enkelbanden ernstig opgerekt toen ik verkeerd landde tijdens het boulderen (klimmen). Die blessure is nooit echt lekker genezen en verplaatste zich naar mijn knie. Toen ik voor de trein een keer een sprintje moest trekken merkte ik dat ik eigenlijk geen 30 seconden aan een stuk kon hardlopen. Dat klopt niet op mijn leeftijd, dus ben ik 2 jaar geleden met een fysio hard gaan werken om fit te worden, door de beenspieren op te trainen met krachtoefeningen (squats, lunges etc). Fatsoenlijk meer dan een paar minuten aan een stuk kunnen hardlopen werd mijn doel.

Doe je nog andere sporten?

Zeker, tijdens de behandeling bij de fysio raakte ik geïnteresseerd in alpinisme, het beklimmen van hoge bergen. De training voor alpinisme is super allround: krachttraining voor onder- en bovenlijf, klimmen (boulderen), intervaltraining, wandelen, hardlopen, sprints heuvelop etc. Vorig jaar volgde ik een beginnerscursus, deze zomer heb ik Mont Blanc beklommen, en ik wil nog veel meer mooie pieken beklimmen.

Hardlopen is dus een deel van de training voor de bergen, en om dat leuk en ook meetbaar te maken wil ik me af en toe inschrijven voor een wedstrijd.

Wat is je favoriete gadget of app tijdens het hardlopen?

Het is een cliché-antwoord, maar dat moet toch mijn sporthorloge zijn: Garmin Fenix 3 HR. Het dragen van dat horloge heeft mijn training echt veranderd, doordat ik middels de hartslagzone-metingen weet wat ik doe, hoe zwaar een training is geweest en hoe goed ik daarvan hersteld ben. Het scheelt ook dat je je telefoon thuis kunt laten omdat de app alles naar Strava synchroniseert.

Hoe vind jij motivatie voor hardlopen?

Het hebben van een trainingsschema maakt voor mij persoonlijk echt een wereld van verschil. Je weet dan wat je elke week moet doen, en het wordt minder makkelijk om te zeggen: vandaag heb ik niet zo’n zin, misschien ga ik morgen maar. Daarnaast lopen veel van mijn vrienden ook. Ik heb geen vast groepje maar wissel een beetje af, en als je afgesproken hebt met iemand laat je je schoenen minder makkelijk staan.

Wat is je mooiste hardloopervaring?

Dat zijn er denk ik twee: in 2017 heb ik met mijn vader langs de boulevard van het strand iets buiten Lissabon gelopen. Het was gewoon een casual blokje om, maar het was mijn eerste ervaring met op een mooie en nieuwe bestemming lopen, wat heel vrij voelde ten opzichte van het vaste rondje dat je thuis loopt.

Ook heb ik net mijn eerste halve marathon gelopen, in Eindhoven. Mijn streeftijd was 1:50, tijdens de training ging het zo goed dat ik voorzichtig durfde te hopen op 1:40, maar door de warmte bleek 1:46 het maximaal haalbare. Het was echter heel fijn om met een schema super specifiek naar de dag toe te werken in 2 maanden tijd.

Heb je een tip voor lezers die wel willen hardlopen, maar die het soms ontbreekt aan motivatie?

Volgens mij is het in deze rubriek al vaker gezegd, maar het hebben van een concreet doel en een schema dat je helpt daar naar toe te werken maakt echt alle verschil. Vorig jaar had ik na mijn alpine-tocht in de zomer even geen doel, en zakte de trainingsarbeid meteen keihard in 🙂

Bedankt Bram voor het delen van jouw hardlooptips en op naar vele mooie plaatjes (vanuit de bergen?:))

Wil je Bram volgen of zijn foto’s bekijken? Neem dan een kijkje op www.bramberkien.com of https://www.instagram.com/bramberkien/ 

Meer lezen