Selecteer een pagina
Hoe zit het met jou, lukt het met deze warmte om je trainingen te doen of zet je ze op een lager pitje?
Ik kom net uit een hardloopdipje en probeer weer 3-4x per week te trainen. De afgelopen weken is dit niet helemaal gelukt. Dit had niet met de warmte te maken, maar met naweeën van mijn sportdipje en eerste intensieve werkweken bij mijn nieuwe werk. Gelukkig is mijn motivatie weer helemaal terug en heb ik zelfs weer een wedstrijd gedaan.
In deze blog heb ik een aantal tips verzameld om met deze warme temperaturen toch te sporten.

1. Pas het tijdstip aan

Ga je normaal sporten op een tijdstip dat nu de mussen van het dak vallen? Tenzij je aan het trainen bent voor een wedstrijd die midden op de dag start, is het verstandig om je training op een tijdstip te doen dat het minder warm is en niet op het heetst van de dag. Mijn voorkeur is ‘s avonds na 20.30 uur. De zon is dan (bijna) onder en de ergste warmte is al aan het wegtrekken.
Wil je voor de warmte uit lopen, dan kun je het beste je wekker vroeg zetten en ‘ s ochtends een rondje knallen. 2 weken geleden op zondag lukte dit mij zowaar. Het zou die dag 29 graden worden, dus zette ik om kwart voor 8 de wekker. Dat is voor mij in het weekend ongeveer midden in de nacht. Maar vooruit, een banaantje, water mee en ik ging 10km rennen. Ik merkte dat mijn lijf nog wakker moest worden én het was al best warm tegen het einde. Mijn tempo was dus niet zo goed, ik had beter nog eerder (rond 7 uur) mijn wekker kunnen zetten.
Ben je in tegenstelling tot mij een ochtendmens? Ga dan vooral nog vroeger en geniet van de fluitende vogels en ren de zonsopgang tegemoet. Heb je tips voor mij als avondmens om ‘s ochtends wel fris en fruitig mijn kilometers te maken? Ik hoor ze graag😃

 

2. Pas je kleding aan

 

hardlopen met warm weer

Een korte broek en hemdje. Dat is het maximale wat ik aantrek bij temperaturen van (ongeveer) meer dan 18 graden. Ik heb nu een nieuw hemdje van de Decathlon (zelfgekocht en #nospon) met ingebouwde sportbeha (niet deze van de foto). Het is even een gedoe met aantrekken, maar heerlijk luchtig tijdens deze warme weken. Ik denk dat ik er nog eentje ga aanschaffen.

3. Zoek de schaduw op

Loop je door terrein waar weinig bomen staan? Zorg dan voor bescherming tegen de zon. Zowel voor je ogen (zonnebril/zonneklep) en je huid. Doordat je zweet, verbrand je supersnel, dus zorg voor goede zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Je hebt zelfs speciale sportzonnebrandcrème, want een nadeel van smeren is dat als je gaat zweten, dit enorm in je ogen prikt. Ook plakt crème nogal, dit is met de sport-editie ook minder.

Nog slimmer dan alle bescherming tegen zonnebrand is om de schaduw op te zoeken. Ik pak nu iets vaker een pad onder de bomen, door het park of een route waarbij ik niet constant in de volle zon loop. Gisteren liep ik de 10 van Noordwijk en daar was nauwelijks schaduw. Nou, ik heb het zwaar gehad en zelfs een stukje moeten wandelen. Want ik kreeg het enorm heet, ondanks de vele verzorgingsposten inclusief verkoelende sponzen. Het was wel een leuke loop, volgend jaar ga ik voor de herkansing om mijn PR te verbeteren.

Het beste is een koelere omgeving te zoeken. Is dit niet voorhanden? Stap dan eens op de fiets/in de auto en rij ergens naar toe waar je wel onder de bomen kunt rennen. Heb je meteen een keer wat afwisseling in je looproute 😃.

4. Water, water, water

Drink voldoende water voor, tijdens én na het sporten. Ook al ga je maar een paar kilometer rennen, zorg dat je water mee hebt. Zorg er overdag voor je training ook voor om voldoende te drinken, want door de warmte stijgt je hartslag sneller en krijg je het nog eerder warm dan bij normale temperaturen. Door met een bidon, handflesje of onderweg bij een watertappunt te drinken, voorkom je dat je uitdroogt. Als je niet genoeg drinkt, presteer je minder en duurt het herstel bovendien langer. Uitdroging zorgt voor kramp, verminderde prestatie en een langere hersteltijd. Signalen van oververhitting en uitdroging zijn onder andere duizeligheid, misselijkheid, spierkrampen en een droge mond. Wees de signalen dus voor en zorg dat je voldoende drinkt. Het belang van drinken voor je gezondheid lijkt me wel duidelijk toch? Zorg ook na je training dat je voldoende drinkt, vooral in de eerste 30 minuten na afloop van je training.

P.s. je kunt ook teveel water drinken, waardoor het natriumgehalte in je bloed te laag wordt. Dit is ook erg gevaarlijk, dus kijk eens naar deze blog van Runnersworld met tips over hoeveel water je het beste kunt drinken.

5. Alternatieve training

Lukt het echt niet om te lopen? Kies dan voor een alternatieve training. Ga een stuk wandelen, fietsen of zwemmen. Buiten of in de sportschool met airco. Met dit weer is het zwemmen in een buitenbad of open water bepaald geen straf. In de zomer zijn de buitenbaden bovendien langer open.

 

Wat is jouw ultieme tip om te blijven sporten of neem je deze zomer een sportbreak?